ŠARIŠSKÉ MICHAĽANY: SRK odporúča Rómom ostať v sobotu doma

06.08.2009 Sabinov

Odporučil som Rómom z osady, aby sa v prípade konania zhromaždenia v Šarišských Michaľanoch vyhli akýmkoľvek provokáciám
Košice/Šarišské Michaľany 6. augusta (TASR) – V súvislosti s avizovaným sobotným (8.8. ) zhromaždením v Šarišských Michaľanoch, ktoré na svojich internetových stránkach zverejnila Slovenská pospolitosť, tamojší obecný úrad ešte nedostal oficiálne oznámenie o konaní akcie. Potvrdil to dnes TASR starosta obce Jozef Brendza.
\"Čo sa týka protestu rómskych aktivistov, telefonicky sa nám ozvali predstavitelia Rómskej iniciatívy Slovenska, ale oficiálny oznam nedoručili, \" konštatoval Brendza. Starosta zároveň dodal, že situácia v obci je zatiaľ pokojná, aj keď sú namieste obavy, že by zhromaždenia nemuseli prebehnúť pokojne, preto je stále v kontakte s políciou, ktorá situáciu monitoruje.
\"Nazdávam sa, že riešenie a objasňovanie všetkých porušení zákona má byť v demokratickej spoločnosti plne v kompetencii policajných zložiek, \" povedal Brendza. V Šarišských Michaľanoch žije 2840 obyvateľov, z ktorých je približne 230 Rómov a podľa starostu s nimi nemajú vážnejšie problémy. Tie sa vraj týkajú väčšinou osadníkov zo susedných Ostrovian. Bolo to aj v prípade vraždy majiteľky večierky v marci tohto roka a posledného útoku na funkcionára futbalového klubu, z ktorých polícia obvinila troch obyvateľov tejto osady.
Starosta Ostrovian Cyril Revák pre TASR uviedol, že v súvislosti s akciou už obec navštívili pracovníci Krajského riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Prešove a príslušníci Obvodného oddelenia PZ v Sabinove. \"Odporučil som Rómom z osady, aby sa v prípade konania zhromaždenia v Šarišských Michaľanoch vyhli akýmkoľvek provokáciám, \" povedal starosta s tým, že situáciu budú naďalej monitorovať.
Podobné odporúčanie adresoval dnes Rómom zo Šarišských Michalian aj predseda Strany rómskej koalície (SRK) Gejza Adam. Dodal, že SRK je za rýchle, prísne a exemplárne potrestanie dvoch rómskych mladíkov, ktorí napadli funkcionára futbalového klubu v Šarišských Michaľanoch. Zároveň však odmieta princíp kolektívnej viny. \"O potrestaní majú rozhodnúť orgány činné v trestnom konaní a nie príslušníci skupiny Slovenská pospolitosť, \" uviedol.
Adam odsúdil aj snahu Rómskej iniciatívy Slovenska zúčastniť sa v sobotu na protestnom zhromaždení.
 

Vyberte región